2016. február 29., hétfő

Sziasztok! Mai témánk az Izlandi paci.
Az izlandi ló rendkívüli strapabírásáról híres. Az Izlandí ló aránylag kis termetű.Izlandon csak ez az egy fajta ló él, ugyanis csak ez az egy fajta képes kibírni az ottani hideget, és az izlandon lévő furcsa természeti jelenségeket. Az izlandi emberek el se tudnák kébzelni életüket e gyönyörű állat nélkül, ugyanis ők nap mint nap a lovakkal foglakoznak. Az izlandi lovaknak van egy saját járásmódjuk ami az ügetés és a vágta között helyezkedik el. Ez a járásmód főleg hoszabb távokon hasznos. Az izlandi lovak élénkek, figyelmesek és  redkívül alkalmazkodóak. Sokszor adnak el izlandról lovakat, ám ha egy lovat egyszer elszállítanak akkor soha többé nem térhet vissza izlandra, mert ez szennyezné a vérvonalukat. Ennyi volt mára, nemsokára jövök :)! 

2016. február 28., vasárnap

Szisztok! Mai témánk a világ leggyorsabb lófajtája: az Angol telivér.
Ennek a ma már az egész világon ismert fajtának az ősei keletről származtak. Az utódoknak versenyen kellett bizonyítaniuk kiválóságukat, és mindíg csak a legjobb eredményt elért lovakat tenyésztették tovább. 1793-ban létesítették a General Sund Book törzskönyvet, ebbe csak azok lovak kerülhettek be , amelyek gyorsaságukkal a legjobb eredményt érték el. Később csak azokat a lovakat nyilvánították angol telivérnek, amelynek ősei ebben a törzskönyvben szerepeltek. Kitenyésztéskor nem a külső, hanem az állat gyorsasága volt a fontos. Marmagassága 160-170cm. Feje karcsú, nyaka hosszú. Súlya 400-600 kg. Ez a fajta nagyon élénk, erős, sokszor makacs. Néha túlságosan ijedős, ezért csak profi lovasok ülhetnek rajta. A galoppversenyeken csak és kizárólak angol telivérek vesznek részt. Ijen fajta volt Kincsem és Overdose is, és persze az összes többi galoppló. Ennyi volt mára, nemsokára jövök! :) 

2016. február 27., szombat

Sziasztok! Mivel tegnap a világ legnagyobb lófajtájáról volt szó most a világ legkisebb pónifajtájáról a Falabelláról lesz egy rövidke betekintő. :)
  Néhány ember szerint egy földcsuszamlás közepette pár ló egy elzárt szurdokba esett majd ott éltek nemzedékeken keresztül ahol ráadásul nagyon kevés tápanyag volt. Kaktuszokhoz hasonló növényeken éltek és csak egymás között párosodtak így egyre csökkent a testméretük. Nevüket arról a megtalálóról kapták aki  daruval kiemelte őket a szurdokból. Mások szerint egy Falabella nevű embert leptek meg alkalmazottai egy ilyen minilóval. Ezen pici lovak kialakulására tehát ma még nincs megnyugtató magyarázat. A Falabella lovacska inteligens, szelíd, tanulékony és nagyon ragaszkodó. Bordája és csigolyája kettővel kevesebb mint a többi, nagyobb méretű lóé. Két hónappal tovább vemhes mint a normál ló. Fejlődése lassú, viszont 40 éves korában is képes elleni. És akár 50 éves koráig is elél. Marmagassága legfeljebb 75cm, a legkisebb ismert törpeló 40cm magas. A törpelófajták minden egyede szerepel a Nemzetközi törpeló nyilvántartásban. Ára rendkívül magas. Ennyi volt mára nemsokára jövök. ;) 

2016. február 26., péntek

Sziasztok! Mai témánk a világ legnagyobb lófajtája a Shire.
A Shire ló egy hatalmas hidegvérű állat. Ezt a 180-190cm marmagasságú pacit angliában tenyésztették ki. Hatalmas méretei ellenére egy nagyon kezes,barátságos ,jó munkabírású ló. Súlya 800 és 1000 kg között mozog.Nagyon sok színben létezik.Lábát félszártól hosszú selymes szőr borítja. Farönkhúzásból és kocsizásból kitűnő. Jóindulatú, rendkívül kitartó állat.Emellett gyerekbarát és általban más lovakkal is remekül kijön. Ennyi volt mára nemsokára jövök ;)!

2016. február 25., csütörtök


Sziasztok! Mai témánk a világ egyik legsikeresebb versenylova: kincsem.
Kincsem
Kincsem egy legendás ló mivel rengeteg versenyen idult és mindet megnyerte, néha már elég volt körbesétálnia a pályán mert a versenytársai feladták. Rendkívül kényes ló volt. Különösen a vízre, volt hogy 1 napig nem ivott mert nem tetszett neki az a víz.Kincsemnek volt egy fekete-fehér cicája aki nélkül egyik versenyén sem volt hajlandó elindulni. Kincsemet a mai napig nem sikerült túlszárnyalni ugyanis 56 versenyen indult és mindegyiket veretlenül zárta. 13 évesen hunyt el. A csodakanca halála mindenkit megviselt, ám emlékét megőrizték: Tápiószentmártonban kincsem lett egy galoppálya névadója. Emellett 1999-ben megnyílt a kincsem múzeum melynek bejárata előtt egy bronzból készült Kincsem szóbor található. Valamint a lakóhelyem mellett található kincsem parkot is róla nevezték el. Ennyi volt mára nemsokára jövök! :)
Kincsem szobra

2016. február 24., szerda

Sziasztok! Mai témánk egy nagyon különleges ló méghozzá a Fríz.
Fríz
Na de miért is különleges? Először is rendkívüli sörénye illetve farka miatt , ugyanis gyönyörű göndör sörénye és farka van, emellett csak fekete színben létezik. A Fríz lovat eleinte csatalóként használták,ám később nagyon híres lett különböző versenyeken is, főleg díjlovaglásban. A Fríz ló nagy termetű és ezáltal nagy teherbírású ló. Emellett általában bátor és határozott okos paci.Nagyon  könnyen tanul. Bátorsága és okossága miatt gyakran még a mi eszünkön is túljárhat. Nagyon kecsesen, szépen megy. ennyi volt mára nemsokára jövök. 

2016. február 23., kedd

Overdose
Sziasztok! Mai támánk nem egy lófajta hanem egy külön ló méghozzá Oversose. Biztosan hallotatok már róla uganis ő volt hazánk egyik legsikeresebb versenylova. Sajnos már nincs köztünk :( nemrég halt meg, nemtudni hogy pontosan miben. Na de kezdjük élete elejéről! Mikoczi Zoltán (Overdose gazdája) már nem akart lovat venni de ezt a csikót olyan olcsón adták hogy nem volt szíve otthagyni megaztán senkinek se kellett.Ígyaztán megvette és pár évre rá elindította az első versenyén, mindenki meglepetésére óríási fölénnyel nyerte a versenyt.Aztán sorra nyerte a versenyekt.  (pl,németországban 9 lóhosszal, ami pályarekord volt) Egy Franciaországi verseny előtt meglátott egy szép kancát és elkezdett bókolni. Egy ágaskodás közben az egyik patájával felsértette a lábát,így sérülten futott, ám így is 1. lett.Így egy kis ideig nem versenyezhetett. Viszont újra talpa állt és folytatta tovább pályafutását. Egyik legnagyobb versenye viszont furcsán alakult: Elindítiották a lovatkat ám az egyik ló nem indult el, Overdos megnyerte a versenyt, ám érvénytelenül, 4 óra múlva ujra indították a versenyt azonban gazdája nem engedte hogy ujra lefussa mivel tönkretehette volna magát 2 ilyen futammal.Öszesen kb 15 versenyt nyert.Többet megtudhatsz itt: https://www.youtube.com/watch?v=99mcYnKziaU
Fjord póni
Sziasztok én Jázmin vagyok ! Most kezdtem bele a blog írásba. De kezdjük is az első témával :)! Mai témánk a Fjord póni. Nekem személy szerint ez az egyik kedvenc lófajtám. Hogy miért? Azért mert nem egy hatalmas ló viszont nem is túl kicsi ráadásul tudomásom szerint könnyen tanul és természetesen a kinézete sem utolsó! Nekem például a farka illetve sörénye nagyon tetszik! :) Na de mit kell tudni róla? A Fjord póni jól bírja a hideget,aránylag gyors,általában gyerekbarát és kedves természetű, ám mint minden ló ő is sokszor megmakacsolja magát! Nem feltétlenül a legnyugodtabb ló a világon, de általában barátságos,érdeklődő természetű. Nekem még nem volt alkalmam fjorrd pónin lovagolni (sajnos) de találkoztam már párszor a fajtával. Erős izomzatú ló. Ennyi volt mára. Remélem tetszett nemsokára újra jelentkezek. :)